Preduzetnici.com

mesto gde se pričaju velike priče

Programi prekvalifikacije za IT – i zaposleni i nezaposleni


Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je sredinom Novembra prošle godine raspisala novi krug programa Prekvalifikacija za IT i to za kandidate koji su zaposleni. Za razliku od sličnog kruga koji je ove godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje i koja se odnosila na nezaposlene kandidate, ovaj krug prekvalifikacija odnosi se samo na zaposlene i to one kandidate koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

Do sada je obučeno 800 polaznika, sve sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Blic Biznis

Kancelarija za informacione tehnologije i Nacionalna služba za zapošljavanje kao da se utrkuju ko će osposobiti više ljudstva za IT sektor.

Naime stiče se utisak kao da se pokušava proizvesti jeftina radna snaga (bar kratkoročno) za nadolazeće investitore i u ovoj industriji.

Evo o čemu se radi.

Ako uzmemo za primer jednog prosečnog zaposlenog koji ispunjava uslove konkursa, znači da nema prethodnog IT iskustva i da nema završen neki od IT smerova, niti neki srodni fakultet (matematika, elektrotehnika itd) možemo slobodno zaključiti da u najboljem slučaju poseduje znanje poslovne informatike (office programi, eventualno neki multimedijijalni programi). Iz ove pozicije će biti potreban izvestan napor, dosta truda i strpljenja da se stigne do pozicije juniora. Otežavajuća okolnost jeste ta da da bi prekvalifikacija bila uspešna i da bi se na neki način nadoknadilo četvorogodišnje ili petogodišnje obrazovanje kolega koji su se školovali u ovoj oblasti, jedan polaznik bi trebao da napusti svoje prethodno zaposlenje i posveti se maksimalno kursevima.

Minimum šest meseci obuke je potrebno da se sa te polazne tačke savladaju osnove Web programiranja koje je, uslovno rečeno, najlakši vid programiranja, da ne pričamo o programiranju u pravom smislu te reči, recimo u C jeziku za šta bi bilo potrebno mnogo više vremena.

Nakon višemesečne obuke, položenih ispita i zadovoljavajućih rezultata polaznik tek postaje junior i spreman je da uđe u industriju. Velike IT kompanije su od skoro počele nuditi vrlo male plate za juniore (od 40 do 50.000 dinara), a prilikom apliciranja su vrlo postali zahtevni. Recimo da je sada jednom junioru, za apliciranje na neku od pozicija, potrebno znanje jednog mediora iz vremena pre masovnih prekvalifikacija.

Naravno da ovaj tekst nije namenjen da uplaši bilo koga niti da Vas obeshrabri. Iznete su suve činjenice koje sigurno nećete čuti na nekom od kurseva.

Naša preporuka jeste da, ako vidite sebe u IT industriji kroz godinu ili dve, svakako treba da probate i da se prekvalifikujete. Ali ako je jedini motiv novac i ništa osim toga onda ćemo morati da Vas razočaramo, odustaćete pre nego što mislite jer kao i u svakoj industriji, pa i u ovoj postoje mane, ali o njima se retko priča.

Uostalom, uvek se možete odlučiti da postanete preduzetnik, da se bavite onim u čemu ste dobri, a da, recimo, IT gledate samo kao sredstvo koje će Vam pomoći u vašem biznisu.

Ostavite komentar:

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial