Preduzetnici.com

mesto gde se pričaju velike priče

Instagram – privatni ili poslovni profil?


Ako se bavite marketingom ili pored privatnog profila imate i profil Vašeg biznisa, ili održavate nekoliko profila, od poznanika ili prijatelja, ili nešto slično tome, verovatno ste se u nekom momentu zapitali da li je potrebno da se prebacite na Instagram Biznis profil?

Postoje dosta prednosti i mana prebacivanja na Instagram poslovni profil, ali mnogi korisnici su uplašeni da to urade da ne bi prošli slično kao pre nekog vremena sa Facebook stranicama.

Da li su ovi strahovi opravdani i koje su tačno prednosti Instagram poslovnog profila?

Sad već davne 2016. godine, Instagram je potvrdio da testira novi tip profila, odnosno poslovne profile. Nakon toga veliki broj korisnika je postao znatiželjan. Kako rade? Da li će biti besplatni? Koje suprednosti?

Ubrzo nakon toga, do sredine 2017. godine oko 15 miliona ličnih profila na kojima su bili predstavljeni razni biznisi su se prebacili na Instagram poslovne profile. Najveća prednost je bio prikaz analitike o pratiocima na poslovnim profilima, imali ste uvid u broj poseta profila, pregleda postova, zatim kao prednost se izdvojio i profesionalniji izgled profila kao mogućnost promocije objava.

Instagram - privatni ili poslovni profil? - preduzetnici.com
Preuzeto sa Later.com

Kako se pokazao upitanik? Da li je odluka da odustanete od prelaska na poslovni profil?

Da li Vam je potrebno zakazivanje objava na vašem instagram profilu za narednih nedelju dana? Planiranje ostalih aktivnosti, optimizacija, analitika i još mnogo funkcionalnosti koje će Vam olakšati život? Ako je odgovor da, bacite pogled na ovaj link.

Bitne razlike izmedju ličnog i poslovnog profila:

Privatni profil

  • Lični profil se može podesiti da bude privatan, dok na Instagram poslovnom profilu to ne može. Korisnici koji žele da pregledaju Vaš sadržaj moraju prvo da Vas zaprate. (Ova funkcionalnost može biti mač sa dve oštrice. Novi posetioci mogu biti znatiželjni i zainteresovani za Vaš sadržaj i zapratiti Vas, ali takodje mogu i odustati i otići sa Vašeg profila kada naidju na zaključan profil)
  • Lični profil možete povezati sa nekoliko Facebook stranica dok na poslovnom profilu možete povezati samo jednu.

Poslovni profil

Dok na ličnom profilu imamo samo nekoliko osnovnih funkcionalnosti koje ne podržava poslovni profil, razlika u suprotnom smeru je mnogo veća:

  • Uvid u analitiku (Instagram Insights) – kompletni podaci o pratiocima.
  • Reklame (Instagram Ads) – Instagram koristi iste alate za oglašavanje kao i Facebook tako da dobijate mogućnost da pokrenete reklamne kampanje.
  • Promovisanje objava – mogućnost promovisanja objave, slično kao na boost opcija na Facebook-u
  • Konstak dugme/link – ovo dugme se nalazi na vrhu profila, možete postaviti link ka web stranici, možete postaviti broj telefona ili email
  • Dodavanje linkova ka Instagram pričama (Instagram stories) – Instagram omogućava poslovnim profilima sa 10k i više pratilaca da postavljaju linkove ka Instagram pričama
  • Kategorija biznisa – ispod samog naziva će se pojaviti naziv kategorije koju ste odabrali na povezanoj Facebook stranici

Na kraju kada podvučemo crtu izmedju ove dve vrste profila na Istagramu, koliko god uzimali činjenica kao za i protiv i na jednoj i na drugoj strani, dolazimo do toga da izbor najviše zavisi od Vaše potrebe i cilja.

Ostavite komentar:

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial