Preduzetnici.com

mesto gde se pričaju velike priče

Da li je moguće samostalno (na)učiti programiranje?


Ovaj tekst ćemo započeti činjenicom koju smo dobili kao rezultat iz istraživanja Stack Overflow-a, najvećeg foruma za programere. Istraživanje Stack Overflowa je otkrilo da polovina developera u svetu nema visoko obrazovanje u svojoj struci, a mnogi nikakvo visoko obrazovanje uopšte. Znači odgovor na pitanje “Da li je moguće samostalno učiti programiranje?” je kratak i jasan: DA! – ali imajte na umu i sledeće: samoobrazovanje je teško i zahteva dosta discipline!

Par saveta odakle da počnete, gde da nadjete literaturu i primere.

Smernice – kako i odakle početi

Kursevi

Kursevi su odličan način za sticanje znanja iz programiranja su svakako online kursevi. Postoje niz sajtova na kojima možete pronaći besplatne kurseve programiranja kao što je npr najpopularniji serves sa video sadržaj YouTube. Medjutim, kao početnik još ne znate šta da tražite i vrlo lako ćete naleteti na nekog Indijca (programeri sa prepoznatljivim engleskim akcentom) i velika je verovatnoća da ćete nešto pogrešno naučiti jer su u krugovima programera, pa i ostatka sveeta, poznati po pisanju uslovno rečeno lošeg koda.

Pravo mesto za odlične online kurseve koji su pripremili i snimili provereni predavači jeste Udemy. U proseku cena kursa je 10-15$ (primetićete da su u svakom momentu svi na popustu sa 200$ na 10$). Trajanje kurseva se razlikuje od kursa do kursa, a uglavnom se sastoje od teorijskog i praktičnog dela. Neke od kurseva ćemo obraditi posebno u nekim od narednih postova. Bitno je spomenuti da recimo da ste izabrali neki kurs od 30h, nemojte računati da će i Vama biti potrebno isto toliko vremena da ga savladate. Vreme trajanja kursa slobodno pomnožite sa 5 (pet).

Knjige

U IT svetu koji se brzo menja i knjige kao takve se ne čine kao efikasan medijum znanja — dugo se pišu i brzo zastarevaju.

Sa druge strane, i razvoj softvera kao i celokupan IT ima svoje “klasike” koje ćemo obraditi u narednom periodu. Moderne knjige mogu vam doneti dosta toga korisnog ukoliko ih pročitate dok su još sveže, medjutim ako budete čekali prevod te knjige, proći će nekoliko godina i sigurno će zastariti.

Za potpune početnike, knjige napisane kao udžbenici mogu dati najbolje rezultate. Možete ih pronaći u skriptarnicama fakulteta, a školski pristup bi vam mogao pomoći ukoliko imate problema sa savladavanjem neke oblasti.

Knjige mogu biti odlična dopuna uz kurs, a većina kurseva imaju i preporučene knjige za čitanje odabrane od strane profesora.

Zanimljive i korisne preporuke možete pronaći ovde i ovde.

Google je vaš prijatelj!

Web sajtovi

Postoji veliki broj web sajtova na kojima se mogu pronaći korisni i zanimljivi sadržaji. Svaki programer ima neku svoju listu ovakvih sajtova koji su mu bookmark-ovani. Ako budete dovoljno uporni i vi ćete uskoro imati svoju listu. Mi ćemo Vam ode preporučiti samo jedan sajt za koji verujemo da se nalazi na većini gore pomenutih lista. Odličan je za početnike, ali odličan je i da se znalci potsete.

Najbitnije – Rad, rad i samo rad

Implikacija koja se ovde javlja je sledeća – ako želite da radite nema tog kursa, knjige ili sajta koji nećete otkriti. Ako ne želite da radite, onda nema tog kursa, knjige ili sajta koji će Vas naučiti.

Recept je da zadate sebi projekte, prvo male, a zatim sve veće i veće. Kroz neki period napredak će biti očigledan.

Programiranje je zanat u pravom smislu te reči. Imate neko znanje koje treba da usvojite, dostupno je svima jednako, ali ona individualna nota koja će Vas izdvojiti jeste Vaša veština da usvojeno znanje primenite.

Da se nodovežemo na prvi pasus, da, odgovor je i dalje DA! na pitanje iz naslova, programiranje je moguće samostalno učiti. Ali odgovor na pitanje: Da li je moguće samostalno naučiti programiranje? je NE! – i to ne samo samostalno nego nikako. Programiranje se uči konstatno!

Ostavite komentar:

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial